Een 3D printer kopen: waar moet je op letten?

Een 3D printer kopen: waar moet je op letten?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een 3D printer is het verstandig om bij jezelf na te gaan waar je de printer voor nodig hebt. Wat voor soort objecten wil je ermee maken? Pas als je dat weet kan je bepalen welk type 3D printer past bij jouw doeleinden. Wil je speelgoed gaan maken of misschien sieraden? Is er bijvoorbeeld een specifiek materiaal waarmee je wilt werken? Bijvoorbeeld kunststof of metaal? Een 3D printer kopen kan een dure aanschaf zijn. Er is echter een goedkopere mogelijkheid. Koop je printer als bouwpakket en zet hem zelf in elkaar. Zo betaal je minder omdat je de assemblagekosten niet hoeft te betalen. Je hebt hier echte wel enige technische kennis en veel tijd voor nodig. Nu zie je tegenwoordig wel dat er steeds nieuwe bedrijven bijkomen die 3D printers aanbieden. Deze bedrijfjes bieden over het algemeen redelijk goedkope maar toch kwalitatief goede printers aan. Zo hoef je niet direct zelf aan de slag om je printer in elkaar te zetten voordat je kan beginnen met je 3D printproject. Wat ook niet onbelangrijk is voor een 3D printer bij jou thuis is de afmetingen van het apparaat. Je wil natuurlijk niet een al te groot exemplaar. Het zou fijn zijn als hij bijvoorbeeld op je bureau of tafel past.

3D printer kopen

Filamenten

Een 3D printer heeft grondstoffen nodig om een object te kunnen printen. Deze grondstoffen worden filamenten genoemd. Het filament wordt tijdens het printen verwarmd zodat het gesmolten materiaal op zijn plek kan worden neer gelegd. Zo wordt het object laagje voor laagje opgebouwd.

In Nederland is het 3D printen nog in opkomst. Datzelfde geldt dus ook voor de filamenten. Hoewel er steeds meer soorten filamenten beschikbaar zijn, is het nog niet zoveel als in andere landen waar 3D printen al meer is ingeburgerd. In ons land is het meest gebruikte filament PLA, een plastic soort die zorgt voor stevige, vormvaste prints. Tijdens het printen komt er een zachte zoetige geur vrij. Aangezien je thuis aan het printen bent is het prettig als het geen sterke chemische geur is.

Waar je bij het kopen van de grondstoffen op moet letten is dat je een goede kwaliteit koopt tegen een goede prijs. Naarmate er meer vraag naar komt zal dat ten goede komen aan de prijs-kwaliteitverhouding. Zorg ervoor dat je de filamenten droog en vochtvrij bewaart.

Welke 3D printer past bij jou?

Wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om een 3D printer te gaan kopen, dan kan je terecht bij een vergelijkingswebsite die een aantal opties voor je naast elkaar heeft gezet. Een voorbeeld van een dergelijke website is www.3dprintersvergelijken.be. Deze website geeft je een aantal tips waar je rekening mee moet houden wanneer je een 3D printer gaat aanschaffen. Bovendien kan je eenvoudig zien welke printers er beschikbaar zijn en wat de specificaties daarvan zijn. De 3D printers zijn onderverdeeld in een aantal categorie├źn, namelijk professionele 3D printers, hobby 3D printers, budget 3D printers of printers geschikt voor kinderen.

Reageren is niet mogelijk.